duminică, 8 martie 2009
Femeia daca (La multi ani !)
Deoarece suntem la inceput, vreau sa discutam liber despre aspecte ce tin de istorie si de limba.
Cine suntem noi? Ce s-a intamplat exact acum 2000 de ani? Ce legatura ar putea sa existe intre victoria romanilor si misiunea spirituala a sfantului Andrei?
Eram copil cand ai mei mi-au soptit, ca jumatate suntem daci si jumatate romani. Si chiar mi-au propus un joc interesant. Romanii au lobul urechii asemenea unui cercel foarte bine profilat iar dacii nu au deloc acest lob...
Poate vi se pare o copilarie dar eu am luat foarte in serios acest joc. Bunica mea era daca, iar bunicul roman. Mai tarziu am urmarit cu atentie si am incercat chiar sa fac profilul psihologic al celor doua categorii... Dacii sunt foarte harnici si determinati sa reuseasca prin munca si efort personal, femeile sunt darze si dedicate(se spune ca statul daco-trac,a fost condus chiar de o regina si de un sobor exclusiv feminin in trecutul indepartat- vezi si Femeile Dacilor). Romanii cauta sarbatorile, vor sa vada lumea, s-o cunoasca sa o cucereasca, munca e pentru altii ei iubesc lupta si petrecerea de dupa victorie...
Inca am ramas adeptul metodelor de studiu neconventionale si sunt convins ca am descoperii lucruri neasteptate daca am sonda subconstientul colectiv in special in zonele mai putin tulburate de "civilizatie"
Cocluziile sunt urmatoarele: exista trei comunitati distincte as putea spune, dacii, romanii si daco-romanii(bineinteles si cu influente secundare ulterioare). Cu uimire am descoperit ca Densusianu in faimoasa Dacia Preistorica sustine ca intr-adevar exista( existau cel putin acum 100 si ceva de ani) comunitati bine localizate care au legende si povesti ce mentioneaza spre exemplu"luptele sale cu dacii" sau "podul sau de peste Dunare". Vreau sa spun ca am putea descoperii chiar si in prezent comunitati pure de daci sau romani...
Bunaoara eu sunt un roman get beget dar nu stiu cum si de unde m-am ales cu un suflet de dac. Suflet ce plange si blestema necontenit imperiul care a adus disparitia unei natii.
Greu nu este sa ne descoperim romanitatea. In veci dacii nu si-ar fi numit tara Roma-nia, e suficient sa ne uitam la profilul nostru in oglinda si apoi la statuile lui Cezar sau Traian pentru a ne regasi. Greu ar putea fii sa-i gasim pe dacii dintre noi.
Deoarece aceasta poveste s-ar putea intinde foarte mult ma opresc si iti prezint o femeie care intrupeaza in mod ideal chiar, spiritul de foc, tinuta regala si formele femeii... dace : Maria Tanase, cu un cantec ce are fara indoiala radacini dacice : Ciuleandra. Enjoy It !
ve zi si Femeile dacilor
Iancu Jianu (Adrian Pintea - acest dac fara barba...) si Ionica (Stela Furcovici) in Iancu Jianu Haiducul. Iti plac calatoriile in timp? O scena de exceptie care ne poarta in trecut nu cu 28 sau 200 de ani ci cu peste 2000 de ani. (sfarsitul filmului 2- ultimele 30 sec... filmul 3)
"Surioare sanzaiene, presarate prin poiene,
La raze de luna, ferite de furtuna
Iesiti surioare, lui Iancu in carare
Meniti-l de bine , manati-l la mine
Pe poteci de munte,doar de el stiute
Feriti-i potecile, risipiti poterile
Sa-l vad repejor, la mine-n pridvor
Ca ma frang de dor,de dorul Iancului, Iancului, Jianului... "
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Este un subiect care ma fascineaza. Si cu cat aflu mai multe, cu atat cred ca tot ce avem bun in noi vine de la daci, iar tot ce este pervertit a venit odata cu ocuparea romana. POate exagerez, dar nu prea mult. Cat de mult urasc expresia "comportament latin", adica zgomotos, grobian, tiganesc si de mahala si folosit ca scuza pentru toate iesirile necontrolate... Hai sa fim daci - darzi, profunzi, curati.
RăspundețiȘtergereHai sa fim! :)
RăspundețiȘtergereNu puteau sa ajunga mare imperiu daca nu ar fi avut mai multe calitati decat defecte.
Au jucat un mare rol spiritual in istoria umanitatii, ei au fost cei care au facut crestinismul religia imperiului, raspandindu-l astfel.
Nu se pune problema de a nu putea fi mandri de ambele radacini ale natiunii ci mai de graba de a trezi in noi calitatile stramosilor.
Dumnezeu a ingaduit cucerirea Daciei ceea ce inseamna ca a existat o ratiune spirituala pe care trebuie sa o descoperim si sa o intelegem.
Ma bucur daca am scris chiar si un singur rand care sa te inspire ... :)