vineri, 26 iunie 2009

NICOLAE MANOLESCU - ISTORIA CRITICA A LITERATURII ROMANE

         Am cumparat acum cateva luni Istoria critica… Am fost foarte bucuros de achizitie, atat pentru ca e foarte scumpa, 270 de lei, cat si pentru ca am o parere foarte buna despre lucrarile mari, de o viata sa zic, mai ales despre cele literare .
          Bucuria mea a tinut exact pana am citit ce a catadicsit dl Manolescu sa scrie despre Mircea Eliade, Emil Cioran, Nae Ionescu si chiar Eminescu si sunt sigur ca si despre alte valori deja consacrate ale culturii romanesti.
          Trebuie sa recunosc ca intai am fost socat si bulversat , apoi maniat si apoi am incercat sa inteleg nemernicia acestui critic literar pentru care genial este Mircea Cartarescu, nu Eliade , nu Nichita Stanescu, nu Cioran si nici macar Eminescu.

       Am o parere foarte buna despre Istoriile literare in general. Din punctul meu de vedere ele ar trebui sa fie asemenea descrierii unei incaperi pline cu comori si pietre pretioase. Se poate vorbi astfel despre stralucirea diamantelor si fascinatia aurului dar si despre misterul platinei sau argintului. Dar a vorbi despre astfel de …pietre fara a adauga si cuvantul pretioase este o impietate si nimeni nu are dreptul sa desconsidere personalitatile marilor creatori si sa intre incaltat in castelul literaturii …

         Am avut stupoarea sa citesc despre fascismul lui Eliade, despre hitlerismul lui Cioran, despre un Nae Ionescu criminal ( citate scandaloase din jurnalul lui Petre Pandrea), despre un Nichita Stanescu care nu se ia in serios dar mai ales , atentie, despre xenophobia, rasismul si antisemistismul lui Eminescu…
          Domnul Manolescu , care se considera un fel de buric al literaturii si care incearca sa ne manipuleze inca din introducere unde abil isi scuza subiectivitatea afirmand ca orice istorie si critica nu poate fi decat subiectiva si explicand de ce nu a curatat de “impuritati “ propria-i lucrare, tocmai ne pune in fata unui atac de neingaduit din partea unui om care se plimba printre valorile literare de o viata, la imaginea celor mai mari spirite ale culturii romane.
         Astfel dl Manolescu considera spre exemplu ca definitiile lui Iorga si Noica despre Eminescu( “expresie integrala a sufletului romanesc” respectiv “omul deplin al culturii romanesti”) sunt “ lipsite de masura si potrivnice spiritului critic”. Caietele si scrisorile lui Eminescu nu au nici cea mai mica valoare literara ne spune criticul care pe de alta parte este mai mult decat convins ca "nu incape nici o indoiala ca Eminescu a fost nationalist, xenofob, cu pulsiuni rasiste si antisemite tot mai vii spre sfarsitul vietii..."  
          Nu regret ca am cumparat cartea, orice istorie avand si o valoare de index si apoi satisfactia lecturarii acestei sinucideri a d-lui Manolescu compenseaza un pic pretul cam mare al lucrarii. Pentru ca mai degraba renuntam la 10 critici precum dl Manolescu decat la darurile divine primite de acest neam si anume marii sai scriitori si poeti nedreptatiti de viziunea stramba a unui critic tendentios.

        Dar ceea ce m-a contrariat poate cel mai mult sunt inconstienta, iresponsabilitatea, orgoliul si dorinta imensa de razbunare . Probabil frustarile de o viata ale d-lui Manolescu au fost refulate pentru a izbucni in aceasta lucrare si a murdari pentru totdeauna pe aceia cu care a avut conflicte mai mici sau mai mari. 

           Spre exemplu Nichita Stanescu este taxat drastic, chiar Marin Sorescu avand alocate mai multe pagini,  lucrarea putand fi comparata fara exagerare cu un pat al lui Procust din care toti cei mai mari ca d-l Manolescu ies ciuntiti si mutilati iar cei mai mici sunt chinuiti  in zadar si probabil cu efecte contrare in constiinta cititorului:  Cartarescu, Patapievici, Paleologu.

        Sunt si avantaje in urma acestei lecturari partiale : imaginea si valoarea lui G Calinescu au crescut foarte mult , un mare domn prin comparatie, iar lucrarea acestuia ramane de neinlocuit inca, se pare.
        Sunt sigur ca lucrarea dumneavoastra ar fi fost primita cu multe laude inainte de 1989, poate ca v-ar fi  felicitat personal chiar Ceausescu, domnule Manolescu. Sa insemne asta ca sunteti un comunist?

        Va spunem Adio d-le Manolescu, desi inca mai aveti timp sa scoateti “impuritatile” intr-o posibila editie viitoare. Apropo de asta, nu sunt impuritati ci mizerii… 



         Pentru o istorie literara integrala, pana in contemporaneitate, avem lucrarea lui Calinescu + cea a lui Alex Stefanescu care acopera perioada de dupa 1941 anul publicarii Istoriei lui Calinescu. De altfel titlul lucrarii lui Stefanescu fiind “Istoria literaturii române contemporane (1941-2000)”



sâmbătă, 14 martie 2009

Cine suntem noi

Nu exista intrebare fara raspuns. Incercand sa aflam cat mai multe despre stramosii dacilor gasim doua repere importante, doua cuvinte ce desemneaza doua comunitati ancestrale care sunt radacini primordiale ale tuturor civilizatiilor din zona Europei : pelasgii si ramanii.
Densusianu in "Dacia preistorica" subliniaza remarcabil si , uluitor pentru mine, in baza documentelor si intuitiei sale geniale cum marele imperiu pelasg este fondat in urma unei migratii dinspre est, dinspre Asia.
Potopul a existat. Noe si familia sa se dezvolta in comunitati tot mai mari care, una cate una emigreaza din zona Araratului. Remarcam doua astfel de comunitati ancestrale : una care se stabileste in zona Iraqului dand nastere faimoasei civilizatii sumeriene, alta care emigreza inspre Carpati, initial cunoascuta sub numele de Ramani(oameni ai luminii) se dezvolta in marea comunitate numita Imperiul pelasg.
Foarte important de retinut, asa cum nepotii lui Noe si familiile lor emigreza din zona Araratului, la fel din zona dintre Carpati si Dunare, odata cu inmultirea rapida a numarului populatiei, emigreaza rand pe rand mici comunitati atat inspre nord, vest si sud cat mai ales inspre est, faimoasa migratie ariana.
Asadar civilizatia predacica si dacica este la fel de importanta si veche ca si cea sumeriana.
Este posibil ca marea migratie ariana sa fi fost condusa de marele avatar Rama. Eduard Schure in "Marii Initiati" incearca sa sugereze acest lucru. De ce este important acest lucru? Este foarte important pentru ca aceasta migratie ariana a avut un rol deosebit in dezvoltarea atat materiala cat si spirtuala a Indiei. Nu intamplator suntem atrasi de misterul si spiritualitatea Indiei , spiritualitate ce a conservat intr-un mod extraordinar aspecte divine care erau caracteristice fondatorilor, primilor urmasi ai lui Noe .
Asadar suntem nepotii lui Noe, asadar suntem copiii lui Adam, suntem copiii Tatalui.
Adam a fost creat, Eva a fost creata din Adam(se spune ca Dumnezeu a scos din Adam "iubirea de sine" si din acest material a fost creata Eva...).
Evident ca au existat triburi primitive de oameni inante de Adam, au existat si in timpul si dupa Adam, legendele, miturile si colindele vorbesc despre astfel de oameni ai padurii...
Daca esti interesat sa afli ce s-a intamplat chiar inante de potop, cum si de ce pototpul nu a afectat China , si multe alte lucruri revelate, iti recomand Casa Domnului de Jacob Lorber. Sunt cinci volume , in ultimul se vorbeste despre potop. Deoarece traim timpuri aproape identice, vreau sa-ti amintesc aici ca nu numai ca oamenii de atunci au fost anuntati cu mult timp inante, stiau ca Noe isi construia celebra arca si au fost chiar chemati de acesta sa urce in munte unde traia spre a urca pe arca salvatoare, dar nu numai ca l-au luat in ras dar chiar cand apele crescusera sufiecient de mult incat se plimbau cu barcile prin orase, nu au luat in seama avertismentul lui Dumnezeu. De adaugat aici ca locurile din arca destinate oamenilor au fost umplute de Noe si ingerii Domnului tot cu... animale ( in sensul ca in afara de primele perechi au fost adaugate ulterior altele, deoarece nici un om nu a venit sa fie salvat iar locurile destinate oamenilor au fost ocupate tot de animale).

PS: daca citesti Casa Domnlui , fa-o cu rabdare incepand cu vol I, se spune ca tot ce a scris Lorber este dictat chiar de Iisus Hristos...

joi, 12 martie 2009

Sunt roman deci exist !

Am descoperit zilele trecute o parafraza remarcabila dupa celebra maxima a lui Descartes :

SUNT ROMAN DECI EXIST !

“Dobito ergo cogito. Cogito ergo sum. Sum ergo Deus est.” (Ma indoiesc deci gandesc. Gandesc deci exist. Exist deci exista Dumnezeu) Descartes

Blogul pe care am gasit geniala formula se numeste Gandeste Frumos... (Nu suntem ingeri)... :d



George Enescu - Rapsodia Romana
Vezi mai multe video din Muzica »

duminică, 8 martie 2009

Femeia daca (La multi ani !)



Deoarece suntem la inceput, vreau sa discutam liber despre aspecte ce tin de istorie si de limba.
Cine suntem noi? Ce s-a intamplat exact acum 2000 de ani? Ce legatura ar putea sa existe intre victoria romanilor si misiunea spirituala a sfantului Andrei?
Eram copil cand ai mei mi-au soptit, ca jumatate suntem daci si jumatate romani. Si chiar mi-au propus un joc interesant. Romanii au lobul urechii asemenea unui cercel foarte bine profilat iar dacii nu au deloc acest lob...
Poate vi se pare o copilarie dar eu am luat foarte in serios acest joc. Bunica mea era daca, iar bunicul roman. Mai tarziu am urmarit cu atentie si am incercat chiar sa fac profilul psihologic al celor doua categorii... Dacii sunt foarte harnici si determinati sa reuseasca prin munca si efort personal, femeile sunt darze si dedicate(se spune ca statul daco-trac,a fost condus chiar de o regina si de un sobor exclusiv feminin in trecutul indepartat- vezi si Femeile Dacilor). Romanii cauta sarbatorile, vor sa vada lumea, s-o cunoasca sa o cucereasca, munca e pentru altii ei iubesc lupta si petrecerea de dupa victorie...
Inca am ramas adeptul metodelor de studiu neconventionale si sunt convins ca am descoperii lucruri neasteptate daca am sonda subconstientul colectiv in special in zonele mai putin tulburate de "civilizatie"
Cocluziile sunt urmatoarele: exista trei comunitati distincte as putea spune, dacii, romanii si daco-romanii(bineinteles si cu influente secundare ulterioare). Cu uimire am descoperit ca Densusianu in faimoasa Dacia Preistorica sustine ca intr-adevar exista( existau cel putin acum 100 si ceva de ani) comunitati bine localizate care au legende si povesti ce mentioneaza spre exemplu"luptele sale cu dacii" sau "podul sau de peste Dunare". Vreau sa spun ca am putea descoperii chiar si in prezent comunitati pure de daci sau romani...
Bunaoara eu sunt un roman get beget dar nu stiu cum si de unde m-am ales cu un suflet de dac. Suflet ce plange si blestema necontenit imperiul care a adus disparitia unei natii.
Greu nu este sa ne descoperim romanitatea. In veci dacii nu si-ar fi numit tara Roma-nia, e suficient sa ne uitam la profilul nostru in oglinda si apoi la statuile lui Cezar sau Traian pentru a ne regasi. Greu ar putea fii sa-i gasim pe dacii dintre noi.
Deoarece aceasta poveste s-ar putea intinde foarte mult ma opresc si iti prezint o femeie care intrupeaza in mod ideal chiar, spiritul de foc, tinuta regala si formele femeii... dace : Maria Tanase, cu un cantec ce are fara indoiala radacini dacice : Ciuleandra. Enjoy It !



ve zi si Femeile dacilor

Iancu Jianu (Adrian Pintea - acest dac fara barba...) si Ionica (Stela Furcovici) in Iancu Jianu Haiducul. Iti plac calatoriile in timp? O scena de exceptie care ne poarta in trecut nu cu 28 sau 200 de ani ci cu peste 2000 de ani. (sfarsitul filmului 2- ultimele 30 sec... filmul 3)

"Surioare sanzaiene, presarate prin poiene,
La raze de luna, ferite de furtuna
Iesiti surioare, lui Iancu in carare
Meniti-l de bine , manati-l la mine
Pe poteci de munte,doar de el stiute
Feriti-i potecile, risipiti poterile
Sa-l vad repejor, la mine-n pridvor
Ca ma frang de dor,de dorul Iancului, Iancului, Jianului... "



marți, 24 februarie 2009

Te iubesc...


Pentru mine Istoria Literaturii Romane incepe cu intrebarea, retorica poate : Oare cum spuneau dacii te iubesc ?
In afara de materialul propriuzis(literatura insasi) ne vom folosi de cele trei mari evanghelii... pardon, istorii ale literaturii: Calinescu, Stefanescu si Manolescu.
Masura cuvintelor va fi aici aceea a iubirii. Vom incerca sa descoperim cum esenta fundamentala a Limbii Romane nu este nimic altceva decat Spiritul Etern, esenta ascunsa si suport al tuturor lucrurilor.
"Intreaba si ti se va raspunde... "
Iata si primul posibil raspuns al intrebarii de mai sus : "O poezie in limba daca"
Ce titlu minunat si memorabil... O poezie in limba daca, o poezie in limba daca...
Si ca frumusetea si incantarea sa fie depline, poezia este o ... inscriptie pe un inel...

ROLIS TENEAN
ERENER TIL TEANI
SKOR RAZE-ADOMEAN
TIL EZVIITA
MINE RAZ'ILTA


ROLIS, IA UN INEL LA TINE CA SĂ O IUBEŞTI PE RAZE! LA EL TE VEI UITA DAR ŞI MAI MULT (TE VEI UITA) LA RAZE!

Inelul este daruit de ea, Raze, probabil o regina, iubitului ei...

RAZE - ADOMEAN ....